Skip to content

Mailbox, Harvey Nichols Birmingham

Harvey Nichols’ concept store in Birmingham was designed to set the blueprint for all future stores. A sense of space is created by the generous ceiling height of almost five metres, enhanced by semi-transparent polycarbonate panels. The space is open plan and free-flowing, centred by a natural route of soft white marble with characteristic grey and terracotta veining at the core, and contrasting grey concrete floor tiles around the perimeter.

Location Harvey Nichols, Birmingham

Sector Retail

Size 4,180m2 Timescale 20 weeks

A digital screen is used instead of traditional windows to showcase dynamic and exciting content to draw customers into the store. Customers enter through a 12m long ‘tunnel’ featuring a cutting-edge digital art installation and an oversized baroque crystal chandelier that creates a theatrical decorative effect. The central space is dedicated to beauty with counters made from concrete slabs topped with white Corian® and faced with iridescent horizontal panels. Towards the back of the store, there is a ‘pod’, split into two levels.

The architectural forms of the ‘pod’ are sculptural and soft, the marble floor penetrating the beauty area while an internal staircase leads to the mezzanine, offering commanding views of the store and creating seven beauty treatment rooms. An eclectic mix of materials is present in the furniture, from utilitarian plywood boxes or terrazzo plinths to elegant bronze metal and marble finishes, while a variety of background wall treatments include a rough unfinished plaster and an elaborate texture of brick and timber blocks forming a sculptural pattern.

Next project luxury-retail retail